söndag 10 november 2013

Sa du vilodag?

Vi är inne på dagens tredje föreläsning. På den enorma duken konkurrerar transportproteiner, enzymer och tuggmuskler om vem som har det mest invecklade och svåruttalade namnet. I ena andetaget informerar föreläsaren om den annalkande duggan*, och i nästa uttalar han någonting som får klockorna att stanna, luften att gå ur studenterna och anatomimodellerna på väggarna att dra ett skälvande andetag i ren förundran.

"Duggan öppnar på söndag klockan sexton femton. Observera att ni inte måste göra quizzet då, på er lediga dag..."

En dövande tystnad sprider sig i rummet. Det är någonting med ordet ledig dag, kopplat med en sådan självklarhet till ordet söndag samt den underliggande indikationen om att söndagen som en ledig dag skulle vara ett slags återkommande tema i livet. Det finns helt enkelt ingenting mer att tillägga. Vi måste ha missat någonting.

När jag nästan somnar efter oförskämt många timmars plugg på lördagen tackar jag inombords teknikens framsteg för möjligheten att läsa kurslitteraturen på datorn. Det är nämligen avsevärt mindre smärtsamt att slå näsroten i datorskärmen än att tappa den tusentals sidor tjocka och svettluktande (jag lovar) histologiboken i pannstrukturen. Söndagen blev för övrigt varken plugg- eller duggafri, men avslutas med en rent euforisk känsla av att ha bestigit Mount everest i flipflopskor och med bakbundna händer. Ljuset i tunneln har kommit och det är med en känsla av att vilja dansa fulsalsa på små rosa moln sjungandes på första bästa jullåt och ackompanjerad av en panterkostymklädd tiomanskör som jag ser fram emot tre relativt pluggfria dagar.

Samtidigt ska det i ärlighetens namn erkännas att det här med histologi inte är helt dumt trots allt. Faktum är att det ligger någonting alldeles särskilt tillfredsställande i att stirra in i en ostrukturerad, rosafärgad oreda som bit för bit träder fram som ett system av cellkärnor, körtlar och lymfocyter.



*"Dugga" är KI-språk för ett delprov inför tentan. Eftersom KI tycker om att vara innovativa har de valt att skapa ett eget litet språk som människor utanför universitetsområdet med stor sannolikhet inte förstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar