måndag 1 juli 2013

Slutstädning

Sommargrillkvällarna är alltid varmare i tanken än i verkligheten och den årliga fotbollshelgens folkvimmel känns, precis som alla tidigare somrar, mer som en overklig fantasi än som någonting som verkligen har hänt. Av den glada feststämningen återstår bara folktomma tält, vältrampade fotbollsplaner och en imponerande mängd städjobb som i sann ideell anda lämpas över på fotbollsbarnens martyrföräldrar.

För den som är redo att möta övriga lagföräldrars höjda ögonbryn finns hjälp att få. Priset som betalas är en slant i kontanter och lystring till orden "jahaa... så du har köpt in en sån där. Ungdom. Att. Göra. Ditt. Jobb". Och kan man bara överleva detta verbala försök till skuldkänsloframkallning, kan dagen ägnas åt betydligt roligare saker än att slutstäda toaletter och klassrum där svettiga fotbollsbarn i tät samlevnad delat både benskyddslukt och varmfotsodör. 

Utbudet av arbetspass är enormt - kanske till och med bredare än den norrbottniska faunans artrikedom. Det säljs godis, korv och lotter som i åtta fall av tio innebär tumhållning i förhoppning om att slippa vinna tillbaka den skänkta gamla blomvasen med skotthål och ospecificerat kladd. Till syvende och sist utgör arbetspassen en trollskog av mer eller mindre engagerande jobb, där just slutstädningen efter sommarens stora fotbollshöjdpunkt står som trollskogens Svarte Petter.

Idag var det min tur. Sju timmar slutstädsskrubbning bjuder onekligen upp till många tankar och insikter.
1. Lyssna aldrig på en podcast som förklarar mekanismen bakom lukt och smak. Tänk framför allt inte på att alla luktpartiklar också förs ner i svalget samtidigt som du städar en toalett.

2. Plasthandskar är en fantastisk uppfinning.

3. Google Translate är bra i vissa lägen, men bör inte förlitas på till hundra procent. Texten "Vänligen spola ner pappret i toaletten" översattes av ren välvilja inte bara till engelska utan även till spanska. Problemet var bara att det blev lite fel. Lappen med den spanska texten "Vänligen spola ner pappret för toaletten" orsakade mer frågetecken än svar hos de spanska fotbollsspelarna, och resultatet... Tja... Låt oss upprepa punkt nummer två: Plasthandskar är en fantastisk uppfinning.


1 kommentar: